Yoga

De voordelen van Yoga

Ontdek de kracht van DRU Yoga

Ervaar stilte door beweging en kom tot innerlijke rust

DRU Yoga

vindt zijn oorsprong in de eeuwenoude yogatraditie en -wijsheid. Het omvat meditatie, mudra’s (handgebaren) en pranayama (ademtechnieken) die samen zorgen voor een gevoel van diepe innerlijke rust, hoe druk je het ook hebt. Kenmerkend voor Dru Yoga zijn reeksen opgebouwd uit vloeiende bewegingen. De focus ligt op bewegen met volledige aandacht voor wat er op lichamelijk en mentaal vlak gebeurt. Zo ga je op zoek naar die stille plek in jezelf waar je in verbinding staat met je innerlijke zelf en je innerlijke kracht. Hoe meer je in contact komt met dat punt, des te meer rust, vitaliteit en zelfvertrouwen je ervaart.

Iedereen kan Dru Yoga doen. Het doel is niet de perfecte ‘yogahouding’ maar wel op zoek gaan naar manieren die jou toelaten de yogahouding uit te voeren, rekening houdend met jouw unieke mogelijkheden. De aanpak van Dru Yoga is erop gericht energie weer te laten stromen. Het lichaam krijgt van binnenuit een boost: je voelt je stralend en energiek.

Flow Yoga & Meditatie

Dit aanbod is voor mij een combinatie van meerdere
vormen, zoals de Vinyasa, Power of Easy Flow, Hatha en Dru Yoga, (bijvoorbeeld een visueel geleide) meditatie, de pranayama (levensenergie) door middel van dynamische ademhalingsoefeningen. Daarnaast de asana’s (klassieke yogahoudingen) in een flow op de ademhaling. Door deze flow kan de ene les wat steviger zijn met als thema bijvoorbeeld ‘vuur’ om van binnen en buiten op te warmen. Of misschien wel het thema ‘stromen’ met het element ‘water’. De andere les kan de flow zachter zijn en kan de verstilling ontstaan.

Yin & Restorative Yoga

Yin Yoga laat je houdingen (asana’s) op je mat ervaren, 3 tot 6 minuten, waarbij de spieren ontspannen blijven. Bewegelijkheid in het bindweefsel wordt hiermee gestimuleerd (ook wel fascie genoemd), de gewrichten, pezen, banden, net als de doorstroming van meridianen en organen.

Tijdens de Yin houdingen

oefen je om uit je hoofd terug in je lijf te gaan en te observeren wat er van binnen gebeurt. Waar we in het dagelijks leven juist meer yang georiënteerd bezig zijn, herstellen we door yin yoga de natuurlijke balans in het lichaam. Door Yin Yoga, meditatie en visualisatie word je bewust van de vier belangrijke onderdelen van je lichaam. Het emotionele, het mentale, het fysieke en het energielichaam. Deze lichamen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en maken wie jij bent. Zo vergroot je je zelfkennis, versterk je je intuïtie, leer je luisteren naar je lichaam en kom je in je kracht!

Restorative (herstellende) Yoga

is een yoga vorm die geen inspanning vraagt. Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer meditatief dan actief. Je lichaam wordt ondersteund door kussens en dekens om diep te kunnen ontspannen en loslaten. Deze asana’s worden langer aangehouden (soms wel 10 á 15 minuten), zodat je van de ‘doe-modus’ over kunt schakelen naar de ‘zijn-modus’. De focus is op de ademhaling en de hele les is gericht op het verstillen in jouw zelf en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel zodat je optimaal kunt ontspannen.

Deze yoga vorm is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan zachtheid en een diepere ontspanning waarbij verstilling kan ontstaan. Ook bij stress gerelateerde klachten of bijvoorbeeld voor vrouwen in de overgang en bij herstel van een blessure of ziekte. Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, ontspannen en onthaasten. Het grote verschil is dat we in Restorative yoga maximale ontspanning opzoeken, terwijl we in Yin yoga ook werken met fysieke weerstand door, bijvoorbeeld, rek in een houding op te zoeken. In Restorative yoga is het doel om volledig te ontspannen met behulp van veel ondersteuning door o.a. bolsters, kussens, dekens. Zo laat je de spanning in je lichaam volledig los. Ultieme rust en ontspanning, activeren van het zelfherstellende vermogen, is het resultaat. Deze les worden opties aangeboden aan diegene die behoefte heeft aan meer uitdaging in een Yin asana (houding) of misschien richting verzachting te gaan door de Restorative asana.

Yoga in de natuur

Waar je ook buiten bent, daar is het altijd mooi om een yogales te volgen. Het kan gewoon op je yogamat overal in de natuur, maar ook met je tenen los in het zand of je voetjes op het gras. Tussen de bomen, aan een meer, in een park of in een weiland. De sensatie die je lichaam en je geest op meerdere lagen ervaart is volledig verbinding maken met jouw zelf in de natuur.

Yoga bij bedrijven

Door de yogalessen die ik bij Defensie aanbied mag ik ervaren dat er ontzettend veel verschillende medewerkers naar de les komen. Modern wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je door het beoefenen van yoga spanning en stress verminderd, gelukshormonen serotonine en endorfine verhoogd en de hersencapaciteit vergroot en juist meer focus krijgt! Mensen worden positiever en ze verhogen hun productiviteit en hun weerbaarheid tegen veranderingen.

Wekelijks les bij bedrijven

Bijvoorbeeld voor de start van de werkdag start of aan het einde hiervan. Voor iedere medewerker toegankelijk en in het belang voor gezondheid, vitaliteit binnen jouw bedrijf, kan dit een fijne toevoeging zijn.

Voordelen van yoga op het werk

Bedrijfsyogaworkshop (vanaf 6 personen)

Een bedrijfsworkshop is zeer geschikt voor een teambuildingsdag, bindingsdag of nieuwjaars intentiedag. Misschien wel tijdens een jaarlijks teamuitje of als start van de maandelijks vergadering.

Neem contact op